Noutăți

Biserica Evanghelică C. A. din Șeica Mică

Biserica fortificata din Șeica Mică a devenit un important obiectiv turistic
Momente de satisfacție la Șeica Mică, unde Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate a îmbrăcat straie noi, în urma unul proiect cu finanțare europeană. Ajuns într-o stare avansată de degradare, monumentul a trecut în ultimii ani prin ample lucrări de reabilitare, recăpătându-și strălucirea și devenind acum un important obiectiv turistic.

Parohia Evanghelică C.A Șeica Mică a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului „LUCRĂRI DE REPARAŢII, CONSERVARE ŞI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC LA ANSAMBLUL BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE ŞEICA MICĂ, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Iată că tragem linie după încă un proiect care readuce strălucirea bisericilor-cetăți din Transilvania. Este momentul să mulțumim echipei care a făcut posibilă reabilitarea ansamblului, cea care a avut de parcurs un drum dificil, inclusiv prin pandemie, dar care a reușit să finalizeze cu succes proiectul. Este unul dintre cele mai frumoase obiective pe care am reușit să le reabilităm. Felicitări tuturor celor implicați“, a transmis Elena Curcean, din echipa de management care s-a ocupat de implementarea proiectului.

Proiectul a fost implementat în perioada decembrie 2017 – decembrie 2023, având o valoare totală de cca 2,26 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,11 milioane lei a reprezentat finanțare nerambursabilă. „Ne bucurăm că am finalizat acest proiect. A fost unul vast, întins pe o perioadă destul de lungă. Mulțumim firmei de consultanță, fără de care nu am fi putut depune acest proiect, constructorului și celor implicați. Aș vrea să aduc mulțumiri și Asociației sașilor plecați din Șeica Mică. Ne-au ajutat foarte mult, inclusiv financiar, reușind astfel să acoperim cheltuielile neeligibile.“, a arătat Ioana Velțan, din partea Consistoriului Districtual Evanghelic C.A. Mediaş.

Prin această investiție s-a urmărit creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate din Șeica Mică și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului au vizat, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică. „Mă bucur că proiectul a fost finalizat în termenul stabilit. Consider că, prin proiectul respectiv, va crește plus-valoarea comunității. Sunt convins că va crește numărul de turiști care ne vizitează comuna. Odată cu creșterea numărului, va spori și activitatea în Șeica Mică, apar noi spații de cazare, noi oportunități economice. Vă doresc în continuare succes și vă mai așteptăm pe la noi“, a conchis Emil Urian, primarul comunei Șeica Mică.

Interiorul bisericii

Proiect de suflet

Cea mai importantă companie din comună, SN Deco, s-a implicat atât fizic, cât și sufletește, prin echipa domnului Uwe Draser, în readucerea ansamblului bisericii la strălucirea de odinioară. Pe partea de construcții s-a implicat prin firma DRASIB CONSTRUCT, parte a Grupului SN Deco. „Pentru comunitatea din Șeica Mică este și un proiect de suflet. Compania Drasib este parte din grupul SN Deco. Firma mamă, Siebenburgisches Nugat a fost înființată acum mai bine de 30 de ani, fiind o companie locală, cu sediul aici în Șeica Mică. Așa cum spuneam, a fost un proiect de suflet pentru Grupul SN Deco. Ne bucurăm că am făcut parte din acest proiect și că am putut să aducem valoare comunității.“, a mărturisit Adriana Cojocariu, din partea SN Deco, gazda conferinței de presă.

Proiectul a avut ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. Toate intervențiile prevăzute au fost în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice. „Bine că s-a intervenit pentru că altfel s-ar fi degradat un monument atât de frumos. Cred că ar fi binevenită o a doua tranșă care să pună și mai bine în valoare frumusețea acestor monumente istorice.“, a opinat ing. Călin Munteanu, de la SC Tera Com SRL, firma de construcții care a executat lucrările.

„Ca reprezentant al firmei SC Adam’s Construct, doresc să mulțumesc celor care au inițiat acest proiect și sper într-o colaborare la fel de bună în următoarele proiecte“, a adăugat ing. Gheorghe Muntea, din partea societății care a asigurat supravegherea lucrărilor în cadrul acestui proiect.

O șansă pentru Șeica Mare

Rezultatele vizate ale proiectului, respectiv reabilitarea obiectivului de patrimoniu și creșterea numărului de vizitatori de la 330 în 2017, la 465 de vizitatori anual va conduce la un impact pozitiv asupra comunității, datorită încasărilor generate de turiști, atât în sectorul de alimentație publică, cât și în cel al industriei de ospitalitate. Interesul manifestat de turiști va duce la conștientizarea valorii de patrimoniu pe care o adăpostește comunitatea, în special pentru tineri. E dificil de evaluat impactul social sau economic, dar este cert că Șeica Mică și comunitatea de aici au câștigat un vector de dezvoltare și o șansă pentru creșterea coeziunii sociale.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce a monitorizat implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Din sec. al XIV-lea

Biserica fortificată din Șeica Mică a fost construită în secolul al XIV-lea. Turnul a fost construit în anul 1463. Tribunele au fost adăugate peste colaterale la sfârșitul secolului al XVIII-lea, astfel încât, atât colateralele cât și nava principală se regăsesc sub același acoperiș. Spre vest, biserica este străjuită de un turn cu mai multe etaje, caturile superioare fiind de factură mai recentă. Odată cu întărirea corului s-au prevăzut deschideri orizontale, folosite la aruncarea de smoală, pietre și apă clocotită asupra dușmanilor ce o atacau. Deasupra acestor deschideri au fost făcute niște orificii circulare prevăzute pentru armamentul de foc, flinte sau tunuri, capabile să atingă ținte mai îndepărtate.

Fortificarea bisericii a fost realizată în secolul XVI. Prima dată a fost înconjurată cu un zid de apărare cu trei turnuri, după care au fost ridicate zidurile transversale și cel de al doilea zid de apărare, care s-a păstrat în întregime. De la zidul interior s-au păstrat doar arcurile galeriei de apărare pe partea de sud vest a bisericii.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020