A 8-a masă rotundă: Consumul de droguri – metode eficiente de reacție și prevenție
Cu ocazia celei de-a 8-a mese rotunde, organizate de două ori pe an la sediul Academiei Evanghelice Transilvane în scopul general al prevenției și asistenței oferite celor afectați de traficul de persoane , s-a discutat de data aceasta despre prevenția riscurilor pentru societate legate de consumul de droguri, în special în rândul celui mai mare grup de risc, acela al tinerilor între 13 și 15 ani.
Prezentatori au fost psihologul sibian dr. Mihai Copăceanu (cu doctorat obținut în Londra și autor a numeroase cărți) și medicul psihoterapeut Holger Lux. Cei 33 de participanți au avut ocazia de a dezbate aspecte practice și clinice ale consumului de droguri și de a afla despre metode eficiente de prevenție a dependenței și de intervenție adaptate cazurilor specifice.
Referenți de specialitate: dr. Copăceanu și dr. Lux
Dr. Copăceanu a dezbătut în cursul dimineții întrebări de genul: Cum putem face ca drogurile să fie mai puțin disponibile? Cum procedăm în contextul unei anumite normalizări a consumului de droguri? Cum putem reduce atractivitatea consumului de droguri? Aceste întrebări și altele la fel de provocatoare au stârnit curiozitate maximă, mai ales că prezentatorul în mod deliberat nu a oferit răspunsuri la toate, îndemnând în schimb participanții să dezbată împreună și să găsească răspunsuri adecvate. La o masă rotundă, multe subiecte complexe sunt adesea doar abordate, fără a fi epuizate. Evaluarea evenimentului și discuțiile ulterioare au arătat însă că și de data aceasta participanții – care sunt multiplicatorii de informație - au reușit să plece de aici echipați cu instrumente valoroase de lucru pentru munca lor. În sesiunea de după-amiază, dr. Holger Lux a transmis într-o manieră doctă cunoștințe de bază despre cercurile vicioase ale consumului de droguri, așa-numita „schemă a lui Konrad”, aprofundând cele prezentate cu ajutorul exemplelor de cazuri concrete, al materialelor de prezentare și al unui exercițiu în grup.
Un alt obiectiv al mesei rotunde a fost contribuția la crearea unor rețele, evenimentul urmărind să ofere cadrul potrivit pentru acest lucru participanților, care au reprezentat biserici, autorități și ONG-uri . În trecut au existat numeroase cazuri concrete de persoane în nevoie care au putut fi ajutate mai repede și mai bine datorită faptului că au fost activate rețelele constituite prin asemenea mese rotunde. Experții care au zilnic de-a face cu aspectele practice ale asistenței oferite celor afectati de traficul de persoane afirmă în mod repetat necesitatea existenței unor rețele eficiente de comunicare între factorii implicați.
În cele din urmă a fost atins obiectivul de a intensifica relevanța socială a slujirii bisericii noastre, de vreme ce jumătate din participanți au participat pentru prima dată la o masă rotundă.
Mesele rotunde sunt organizate de Biserica Evanghelică CA, departamentul migrație, grupul de lucru ecumenic ABS Arca Binecuvântării Sibiu și Academia Evanghelice EAS. O mențiune specială se cuvine Alianței Mondiale Luterane (LWB), fără sprijinul căreia nu ar fi putut avea loc evenimentul.
Erika Klemm